Μας ελάτε σε επαφή με
sarah

Τηλεφωνικό νούμερο : 18823215281

WhatsApp : +8618823215281

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19

November 28, 2022

  • Οι ερευνητές λένε ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου από COVID-19.
  • Προσθέτουν ότι ο τύπος του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν φάνηκε να έχει αντίκτυπο.
  • Οι ειδικοί λένε ότι η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι καλό για τη γενική υγεία καθώς και για συγκεκριμένες καταστάσεις και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας COVID-19, σύμφωνα μεΑξιόπιστη πηγή μελέτηςδημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό PLOS ONE.

Οι ερευνητές, μάλιστα, είπαν ότι ανακάλυψαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια από τις πιο κοινές συννοσηρότητες σε άτομα με COVID-19.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αρχεία υγείας 16.134 ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον COVID-19.Ανέφεραν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν σχεδόν δύο φορές πιο διαδεδομένη σε σοβαρές και θανατηφόρες περιπτώσεις COVID-19 σε σχέση με τις συνολικές περιπτώσεις COVID-19

Από τα άτομα που μελετήθηκαν, το 48% των σοβαρών ή θανατηφόρων περιπτώσεων COVID-19 είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ το 25% όλων των ατόμων με COVID-19 είχαν την πάθηση.

Τα ευρήματα της μελέτης περιελάμβαναν επίσης:

  • Αυτός ο κίνδυνος αυξήθηκε για άτομα με μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση παρά τη θεραπεία.
  • Οι πιθανότητες για COVID-19 δεν άλλαξαν με βάση τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τα άτομα με μέτρηση συστολικής αρτηριακής πίεσης από 150 έως 159 mmHg συσχετίστηκαν με 91% υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια COVID-19 σε σύγκριση με άτομα με συστολική αρτηριακή πίεση 120 έως 129 mmHg.Δεν υπήρχαν ενδείξεις υψηλότερου κινδύνου για σοβαρό COVID-19 έως ότου η ένδειξη ξεπέρασε τα 150 mmHg.

Άλλα ευρήματα περιελάμβαναν:

  • Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η οποία θα μπορούσε να υποδηλώνει μια υποκείμενη ασθένεια, συσχετίστηκε με 40% υψηλότερο κίνδυνο σοβαρού COVID-19 σε σύγκριση με τις τυπικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.
  • Όσοι είχαν ιστορικό εγκεφαλικού είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες σοβαρού COVID-19.
  • Όσοι είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών συννοσηροτήτων είχαν 30% υψηλότερο κίνδυνο σοβαρού COVID-19.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα του COVID-19 πέρα ​​από τη διάγνωση υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Για παράδειγμα, τα άτομα με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν γενικά να είναι λιγότερο υγιή και λιγότερο δραστήρια.Η υπέρτασή τους μπορεί επίσης να έχει βλάψει το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση δεν επηρέασαν τον κίνδυνο COVID-19

«Ένας από τους αναφερόμενους σκοπούς αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί εάν ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση επηρέασαν τα αποτελέσματα του COVID-19.Δεν το έκαναν», είπε στο Healthline ο Δρ, Ντέιβιντ Κάτλερ, γιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Πρόβιντες Σεντ Τζον στην Καλιφόρνια.

Τα αντιυπερτασικά φάρμακα ήταν σε γενικές γραμμές συγκρίσιμα μεταξύ αυτών με και χωρίς σοβαρό COVID-19, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας του COVID-19 και του τύπου του φαρμάκου για την υψηλή αρτηριακή πίεση που χρησιμοποιήθηκε.Ωστόσο, οι στατίνες και τα αντιπηκτικά ήταν πιο διαδεδομένα μεταξύ των ατόμων με σοβαρό COVID-19.

«Μία από τις πιο χρήσιμες πτυχές των ευρημάτων ήταν ότι δεν διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ των κατηγοριών φαρμάκων κατά της υπέρτασης και της σοβαρότητας του COVID-19», δήλωσε ο Δρ Fady Youssef, πνευμονολόγος, παθολόγος και ειδικός εντατικής θεραπείας στο MemorialCare Long Beach Medical Center. στην Καλιφόρνια, είπε στο Healthline.

Οι δύο κύριες κατηγορίες φαρμάκων για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEi) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs).

 

Μείωση του κινδύνου σοβαρού COVID-19

«Στις δικές μας οικογένειες, ιατρικές πρακτικές και κοινότητες, μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι ισχύουν τα ίδια αποτελέσματα με τη μελέτη», είπε ο Cutler.

«Όσοι έχουν ιατρικές συννοσηρότητες είναι πιο πιθανό να υποστούν τις επιπτώσεις του COVID.Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.Πάντα σημειώναμε ότι οι ηλικιωμένοι, οι πιο άρρωστοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν και να πεθάνουν μετά από COVID», πρόσθεσε.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση απολαμβάνουν λιγότερες επιπλοκές υγείας από τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση», σημείωσε ο Cutler.

Αρτηριακή πίεση και γενική υγεία

Οι ειδικοί λένε ότι η λήψη μέτρων για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου σοβαρού COVID-19 και για τη συνολική υγεία σας.

«Μπορείτε να ελέγξετε την υπέρταση με φάρμακα, απώλεια βάρους, υγιεινές διατροφικές συνήθειες και όχι κάπνισμα», είπε ο Δρ Saurabh Rajpal, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Είναι επίσης απαραίτητο να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, υπέρτασης και διαβήτη», πρόσθεσε.«Γενικά, τα άτομα με λιγότερους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου γενικά τα καταφέρνουν καλύτερα όταν αντιμετωπίζουν μια λοίμωξη όπως το COVID».

Οι ειδικοί λένε ότι ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης είναι επίσης απαραίτητος για τη μείωση της πιθανότητας θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Και τώρα το COVID-19 μπορεί να προστεθεί σε αυτήν τη λίστα.

«Αλλά ένα πράγμα που μάθαμε για τον COVID είναι ότι η πιο κρίσιμη προστασία από τον θάνατο από COVID είναι ο εμβολιασμός», είπε ο Cutler.«Άλλος είναι η λήψη προστατευτικών μέτρων για να αποφευχθεί εξαρχής ο COVID.Αυτό όχι μόνο θα αποτρέψει τον θάνατο από COVID, αλλά μπορεί επίσης να σας αποτρέψει από τις χρόνιες επιπλοκές της νόσου, τις οποίες γνωρίζουμε ως μακροχρόνια COVID».